fbpx skip to Main Content
Близо 90 треньори, ръководители, скаути и агенти взеха участие в първия “Sport X” семинар (видео+галерия)

Близо 90 треньори, ръководители, скаути и агенти взеха участие в първия “Sport X” семинар (видео+галерия)

Първото издание на спортния семинар “Sport X” вече е в историята! Близо 90 родни треньори, ръководители, скаути и агенти станаха част от събитието, организирано от Сдружение „Бъдеще чрез спорт“. Редица клубове от професионалния футбол, сред които шампионът Лудогорец, Левски, ЦСКА, Берое, Локомотив (Пловдив), Черно море, Дунав (Русе), Витоша (Бистрица), Септември (София), Царско село и др., имаха представители на семинара, чиято основна тема бе: „Съвременните изисквания към младите футболисти“. Гост-лектори на събитието пък бяха Джузепе Джерия, Пол Бракуел, Павлин Панайотов и д-р Райна Стоянова.

Доц. Джерия, освен че е преподавател в треньорската школа в Коверчано, е настоящ шеф на академията на Пескара и бивш ръководител на академията на Ювентус. Бракуел, който притежава UEFA “B” лиценз, издаден от Английската футболна асоциация, от над 30 години е част от Астън Вила, като в момента отговаря за развитието и образованието на талантите на „виланите“. Юношата на Черно море Павлин Панайотов от над 20 години е лицензиран агент в Шотландската футболна асоциация, като в момента готви индивидуално футболисти за трансфер на Острова. Д-р Стоянова пък е член на Международната асоциация по спортно хранене и външен консултант на Левски и Лудогорец.

В първата си лекция доц. Джерия разкри в детайли философията и метода на работа в академията на Пескара, дал старт на бляскавата кариера на италианския национал Марко Верати, а във втората – начина, по-който клубът следи и привлича таланти за своята школа. Бракуел пък запозна родната аудитория с академията на „виланите, начина на работата с талантите и грижите, които се полагат за тях, за да им се помогне да се развият не само като футболисти, но и като личности. Панайотов, който има задълбочени връзки в Англия и Шотландия и редица трансфери на таланти в местните грандове, разкри какво е необходимо за един млад футболист не просто да бъде забелязан, но и да успее да се наложи на Острова.

Д-р Стоянова пък сподели последните тенденции в световен мащаб относно спортното хранене. Организаторите на събитието от Сдружение „Бъдеще чрез спорт“ благодариха на всички участници, като гарантираха, че това е дебютното, първо издание на семинара, но със сигурност не и последното.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *